Konstnär

– Jag brukar leta efter inspiration från målarböcker, ofta om konstnären Mondrian. Jag tycker om hans stil. Även från Picasso och han X:et här från Tumba, alltså Sven Erixson.

Krönikor

Av:
Manfred Lindqvist / Stora Blå Kultur

Musikschlaget är en musiktävling för människor inom funktionsvariationer som började 2006 efter att Maitraiders deltagit i en Internationell melodifestival i Atén. Maitraiders är ett rockband från Sundsvall. En idé föddes om att arrangera en liknande musiktävling i Sverige. I höstas arrangerades det ännu ett Musikschlaget av Maitraiders och studieförbundet Bilda.” Se Musikschlagets hemsida.

Av:
Magnus Dahlerus

"Vems kropp är neutral nog för scenen?” skriver UNT:s kulturchef Kristina Lindquist i en debattartikel (UNT 8/1-15) och avslutar med de viktiga orden: “scenkonsten kan inte låtsas att den befinner sig i ett politiskt vakuum. Därför måste samtalet om identiteter; rum och ojämlik tillgång till scenen föras vidare.”

Av:
Ruben Nesterud

En höstdag 2003 fick jag en fråga av min dåvarande chef om att spela teater med brukarna. Hur skulle jag som vårdare i den traditionella omsorgen klara av att inspirera personer med funktionsnedsättning att spela teater?

Av:
Henrik Ögren

Jag har suttit i teatersalonger tillsammans med hundratals personer i en publik som skrattar ÅT människor reducerade till ”sköna lirare” som faller inom den stereotypa ramen för den glade, lite småtokige utvecklingsstörde. Jag har sett en 50-årig man sjunga en bedrövlig version av ”Lille katt” och unga kvinnor med bristande koordinationsförmåga mima till Carola och samtidigt försöka utföra någon slags dans. Publiken vrider sig av skratt. Varför? Jag tycker att teater och musik med funktionshindrade ofta tillåts bli tramsigt, dåligt och respektlöst.

Av:
Adolfo Celis

I mitt arbete är det en självklarhet att satsa på kvalitet: Att i första hand presentera teatern som en konstform, med artister, konstnärer och skådespelare. Inte gå den säkra vägen och presentera personer med funktionsnedsättningar som visst spelar en pjäs också. Det handlar inte om att dölja eller förneka vem man är, det handlar om att ge publiken en konstnärlig upplevelse. En som återuppstår varje gång publiken kliver in i teatersalongen och möter skådespelarna. Har en härlig, kortvarig stund som kallas teater och som dör när publiken lämnar teaterlokalen.

Av:
Maria Östby

I september fick jag och mina kollegor besök av två forskare från Umeå universitet.  De var på plats i Örebro för att höra mer om det treåriga Arvsfondsprojekt som vi bedrivit. Projektet Vild Vacker Vuxen drevs av Studieförbundet Vuxenskolan i samarbete med FUB och Studiefrämjandet. Tillsammans ville man komma bort från de slumpmässiga aktiviteterna beroende av eldsjälar och istället etablera en organiserad fritidsverksamhet med de estetiska uttrycksformerna.

Av:
Anders Åbom

Idag är möjligheterna till fortsatt utbildning och tillträde till arbetsmarknaden både formellt och praktiskt stängda för personer som har särskola och gymnasiesärskola som grundläggande utbildning. Kultur och skapande verksamheter, inte minst teatern, har dock gett oss en glimt av vilka resurser och förmågor samhället därigenom går miste om. Med Moomsteatern som föregångare ser vi idag ett antal teatergrupper med skådespelare som har utvecklingsstörning som kliver ut ur omsorgsvärlden och in i teatervärlden och tar plats i samhällets kultursektor.

Av:
Kjell Stjernholm

Jag har själv tänkt tanken. ”Det borde finnas en internationell internetportal där alla i skärningspunkten kultur/funktionsnedsättning kan samlas”.  Där vi kan få kontakt, lära, diskutera och hänga med. Hitta nya samarbetsparter, mentorer, speltillfällen, festivaler och konferenser. Där vi kan ställa frågor och få svar.

Kalendarium

januari

m t o t f l s
 
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
 

Nyheter

DansVariation - att leda och dansa tillsammans.

DansVariation drivs av Studieförbundet Vuxenskolan med stöd från Allmänna Arvsfonden och i samarbete med Teater Sláva. De anordnar...

Friskis&Svettis har sett att det finns ett stort behov av rörelse tillgänglig för alla. Därför har de utvecklat Enkel GO - ett rörelsepass anpassat för dig med intellektuell...

Nu är det snart dags för ny konferens! Föreningen Kultur och Kvalitet bjuder in till KOK's årliga möte. Den 9 - 10 april. Missa inte sista anmälan måndag den 1:a april.

Senaste publikation

Här kommer ett boktips! Glada Hudik-teatern har precis släppt en citatbok som heter Sluta Aldrig Kramas. "Att du nu håller i en bok fylld av kloka och tänkvärda citat från skådespelarna i vår ensemble är därför helt logiskt. De lär mig dagligen nya sätt att se på världen.