Konstnär

– Jag brukar leta efter inspiration från målarböcker, ofta om konstnären Mondrian. Jag tycker om hans stil. Även från Picasso och han X:et här från Tumba, alltså Sven Erixson.

Teater Blanca
Adress:
Österplan 1
Postnummer:
754 31
Ort:
Uppsala
Telefon:
018-727 22 04

Teater Blanca är en teaterensemble i Uppsala som berikat stadens kulturliv sedan 1999. Vi inriktar oss på att sätta upp klassiska teaterstycken i nerkortade versioner. Hit lägger vi också en stor del musik. Vi gör seriösa uppsättningar – med seriös humor och djupt allvar – som lockar all slags publik, både vana och ovana teaterbesökare.

Vi har ungefär en premiär om året, därefter följer vanligtvis omkring 50 föreställningar både på kvälls- och dagtid.

2003 fick Teater Blanca kulturföreningen Särimners kultingpris. Motiveringen löd:
”I dagens samhälle stressar kampen om tiden människor att placera varandra i fack. Teater Blancas inneboende kraft låter sig dock inte begränsas av förenklade generaliseringar utan sveper som en storm över åskådaren. Ensemblens gränsöverskridande uttryck spränger invanda föreställningar och ger nytt liv till gamla texter. Trots Uppsalas bistra kulturklimat har en ny scen med professionella skådespelare etablerats i staden. Ett faktum som i sig är värt att uppmärksamma.” 2010 blev vi nominerade till Radio Upplands kulturpris.

Alla pjäsmanus specialskrivs för ensemblen, likaså specialkomponeras musik och musiktexter. Manus utformas i dialog med skådespelarna. Regissören arbetar nära ensemblen och skräddarsyr skådespelarnas roller. Kostymerna tillverkas i teaterns ateljé, av teaterns egen kostymör. Scenografin utformats av etablerade konstnärer/scenografer, ljussättning likaså.

Musiken framförs av teaterns kapell live på scenen. Ljudbilden skapar en viktig musikalisk ram till varje uppsättning.

Teater Blanca ligger i centrala Uppsala där den har sin egen scen, med 50-60 publikplatser och teatern har funnits sedan 1999. Skådespelarna har olika slags funktionsnedsättningar som ger dem rätt till LSS (Lagen om Stöd och Service). Teater Blanca är i grunden en Daglig verksamhet. Syftet med Daglig verksamhet är att personer med särskilda behov ska ha möjlighet att leva som andra, ha en meningsfull sysselsättning som liknar ett lönearbete och integreras i samhället.

Vår verksamhet sorterar under Vård och bildning i Uppsala kommun. Den dagliga verksamhetens inriktning är en överenskommelse mellan enhetschef, personal och skådespelarna. Beslutet om en teaterverksamhet har sedan starten underbyggts med att en konstnärlig ledare är anställd på teatern.

Teater Blanca består av ett femtontal skådespelare, en ljudtekniker, en konstnärlig ledare och tre arbetshandledare varav en ansvarar för musik och en för kostym. Inför varje produktion tas konstnärlig personal in för exempelvis teknik, scenografi, koreografi m.m.

Vi sätter skådespeleriet först, vi gör ingen stor sak av den generella klassificeringen skådespelarna tilldelats av samhället. Vi ser till den gestaltningspotential som varje människa har och utifrån det berikar vi teatersverige.

Vi har inlett ett arbete som går ut på att föra ut Teater Blancas scenkonst i Sverige och världen. Våren 2012 intensifierades planerna och vi söker nu aktivt efter samarbetspartners för ett större filmprojekt, med SVT och internationella filmfestivaler som mål.

 

Evenemang: En Midsommarnattsdröm

En midsommarnattsdröm har spelat för utsålda hus under hösten! Köp din biljett nu så du inte missar den. 

Teseus, hertig av Aten, planerar bröllop med amazonernas drottning Hippolyta. Hon... Läs mer

Evenemang: MIND THE GAP – Teater Blanca med öppna ögon

Välkommen till ett seminarium om makt, attityder, konst, demokrati och mänskliga rättigheter!

Skådespelarna Mikael Andersson och Matilda Amundsson är tillsammans med moderator Stina Wollter... Läs mer

Evenemang: Måsen

Teater Blancas uppsättning av Anton Tjechovs Måsen är en fristående och poetisk tolkning av Tjechovs drama.

Teaterpjäsen Måsen är ett drama om den borgerliga familjens inskränkta egoism.... Läs mer

Evenemang: Teater Blanca presenterar Måsen

Äntligen drar det ihop sig till premiär, fredagen 24 april kl. 19.00 drar vi igång vårt största projekt hittills. Efter de senaste årens filmarbete har vi nu parallellt skapat en... Läs mer

Reportage: Vems är Måsen?

 

Nu ska Teater Blanca göra långfilm.

En dokumentär.

En dokumentär är en film

som berättar om en verklig händelse.

 

 

– Filmen ska heta Vems är... Läs mer

Kalendarium

juni

m t o t f l s
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 
 
 
 
 

Nyheter

DansVariation - att leda och dansa tillsammans.

DansVariation drivs av Studieförbundet Vuxenskolan med stöd från Allmänna Arvsfonden och i samarbete med Teater Sláva. De anordnar...

Friskis&Svettis har sett att det finns ett stort behov av rörelse tillgänglig för alla. Därför har de utvecklat Enkel GO - ett rörelsepass anpassat för dig med intellektuell...

Nu är det snart dags för ny konferens! Föreningen Kultur och Kvalitet bjuder in till KOK's årliga möte. Den 9 - 10 april. Missa inte sista anmälan måndag den 1:a april.

Senaste publikation

Här kommer ett boktips! Glada Hudik-teatern har precis släppt en citatbok som heter Sluta Aldrig Kramas. "Att du nu håller i en bok fylld av kloka och tänkvärda citat från skådespelarna i vår ensemble är därför helt logiskt. De lär mig dagligen nya sätt att se på världen.