Konstnär

– Jag brukar leta efter inspiration från målarböcker, ofta om konstnären Mondrian. Jag tycker om hans stil. Även från Picasso och han X:et här från Tumba, alltså Sven Erixson.

Moomsteatern
Adress:
Olof Palmes plats 1
Postnummer:
214 44
Ort:
Malmö
Telefon:
040-21 85 00

Moomsteatern i Malmö grundades 1987 i samarbete mellan initiativtagare Kjell Stjernholm och Studieförbundet Vuxenskolan. Tanken var att starta en teatergrupp för personer med intellektuella funktionshinder, som inte hade pedagogiska och terapeutiska mål som främsta syfte. Detta skulle vara en teatergrupp med enbart konstnärliga mål – som gör teater för publikens skull, inte för de medverkandes skull – precis som andra teatergrupper.

1992 blev Moomsteatern en Daglig Verksamhet inom Malmö stad; en fast heltidsensemble inom omsorgens ram – vilket var en stor framgång för Moomsteatern på den tiden, då det inte fanns så många Daglig Verksamhet i Sverige som jobbade med teater. Skådespelarna befann sig under samma villkor som alla andra inom omsorgen: förtidspension och ”flitpeng” på 26 kronor om dagen. Tretton personer med intellektuella funktionshinder blev skådespelare på heltid. En demokratisk organisation byggdes upp, där skådespelarna gavs makten att bestämma vilka projekt som skulle genomföras, och att sparka den konstnärlige ledaren och anställa en gästregissör om man så ville. Tidningarna började visa sitt intresse och inom loppet av några år recenseras teatern på samma sätt som stadens övriga etablerade teatrar.

2003 satte Moomsteatern upp Speciells Evangelium, en musikal där Jesus återföds i modern tid och visar sig ha Downs Syndrom. Föreställningen blev en enorm publikframgång och produktionen hade mer än sjuttio personer anställda. På scenen fanns 45 artister, från 17 olika nationer – samtliga hade marknadsmässiga löner. Eller nej, inte samtliga: de tretton skådespelarna med utvecklingsstörning som skapat plattformen för projektet hade fortfarande 26 kronor om dagen. I en föreställning som handlade om alla människors lika värde. ”Detta gör vi inte om”, sa Moomsteatern.

Här fanns grunden för Moomsteaterns nya skepnad. Den skådespelare med intellektuellt funktionshinder som klarar sitt arbete med fullödig konstnärlig kvalitet ska ha lika lön för lika arbete. Moomsteatern avser att inte längre bidra till den diskriminering av människor med funktionshinder som vi vill motverka. Fem av skådespelarna ur den gamla gruppen valdes ut, vidareutbildade sig på Teaterhögskolan i Malmö och fick 2005 anställning på nya Moomsteatern, enligt Teaterförbundets avtal, på samma premisser som skådespelare utan funktionshinder. På scen integreras de med gästskådespelare som har mångårig erfarenhet inom teaterlivet.

 

Moomsteaterns elevskola

De fast anställda skådespelarna i Moomsteaterns ensemble har mellan 10 och 20 års erfarenhet av att stå på scenen, varav 6 år som professionella skådespelare och de har vidareutbildat sig på Teaterhögskolan i Malmö – något som de med sina intellektuella funktionshinder är ensamma om i Sverige. Så den dag Moomsteatern vill anställa nya skådespelare, var letar vi då? Det finns i Sverige inga yrkesförberedande utbildningar för skådespelare med intellektuella funktionsnedsättningar. Eftersom de inte förväntas hitta några jobb efter avslutad utbildning. Följaktligen skapade Moomsteatern en egen elevskola för att säkra sin tillväxt.

 

Reportage: Tårtanprojektet

Moomsteatern har påbörjat ett nytt spännande arvsfondsprojekt. Tillsammans med tre konstnärligt drivna dagliga verksamheter kommer Moomsteatern med... Läs mer

Nyheter: Moomsteaterns nya projektidé och föreställningen Tårtan.

  Efter mer än tio år som enda professionella integrerade teater att erbjuda fast anställning till skådespelare med intellektuell funktionsvariation funderar nu Moomsteatern på hur mångfalden på... Läs mer

Evenemang: Makt

Vad är makt? – Pengar? Utbildning? Politik? Rätten att bestämma över ditt eget liv? Ett arbete? Språk? Förmågan att uttrycka din åsikt?

Tillsammans med regissör Helena Röhr har ensemblen... Läs mer

Evenemang: Stormen

“We are such stuff as dreams are made on”

Den 10 oktober 2015 är det premiär för Stormen, av William Shakespeare. En storm. Ett skepp förliser och en samling människor flyter iland på ön... Läs mer

Publikationer: Vem äger rätten till scenrummet?

"Kjell Stjernholm, som skrivit texten (...) tar också upp i boken strukturell diskriminering, likhet inför lönen, repertoarval, dramaturgi och ”svaghetens styrka” och berättar om olika magiska... Läs mer

Kalendarium

december

m t o t f l s
 
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
 

Nyheter

DansVariation - att leda och dansa tillsammans.

DansVariation drivs av Studieförbundet Vuxenskolan med stöd från Allmänna Arvsfonden och i samarbete med Teater Sláva. De anordnar...

Friskis&Svettis har sett att det finns ett stort behov av rörelse tillgänglig för alla. Därför har de utvecklat Enkel GO - ett rörelsepass anpassat för dig med intellektuell...

Nu är det snart dags för ny konferens! Föreningen Kultur och Kvalitet bjuder in till KOK's årliga möte. Den 9 - 10 april. Missa inte sista anmälan måndag den 1:a april.

Senaste publikation

Här kommer ett boktips! Glada Hudik-teatern har precis släppt en citatbok som heter Sluta Aldrig Kramas. "Att du nu håller i en bok fylld av kloka och tänkvärda citat från skådespelarna i vår ensemble är därför helt logiskt. De lär mig dagligen nya sätt att se på världen.