Konstnär

– Jag brukar leta efter inspiration från målarböcker, ofta om konstnären Mondrian. Jag tycker om hans stil. Även från Picasso och han X:et här från Tumba, alltså Sven Erixson.

  • Johanna Nygren och Anna Eklund-Tarantino.
  • Foto. Lars Redhe. Mikaela Tarantino, Kajsa Granström och Maria Aquilon i Don Giovanni av Mozart.
  • Foto. Lars Redhe. Johanna Nyberg som sjöng för påven.
  • Dala-Floda Operafest på gästspel på Kungliga Slottet, Musik på Slottet, med Operan Norma av Bellini.

Dala Floda Operafest

Så hur började allt? Hur kom Dala-Floda Operafest till? och varför blev den så öppen och inkluderande för personer med intellektuella funktionsnedsättningar? Scenialt satte sig ner med Anna Eklund-Tarantino, konstnärlig ledare och programansvarig för Dala-Floda Operafest.

– Vi köpte vår stuga i Dala Floda 2010. Redan från början blev vi mottagna med värme, nyfikenhet och öppna famnar på orten. Det var en omtumlande och helt oväntad upplevelse. Jag kände att jag ville ge något tillbaka och det blev ganska enkelt, säger Anna Eklund-Tarantino.

– Jag har alltid brunnit för att inkludera människor och för tanken att alla mår bra av att arbeta för ett gemensamt mål, sida vid sida. Jag tror också att kreativitet är något som tillför alla så många värden.  Dala Floda är en fullkomligt unik ort, späckad med tradition och levande kultur så förutsättningarna var fantastiska, förklarar hon.

Eftersom hon har jobbat som operasångerska så hade hon ett unikt kontaktnät och kände många av sångarna som står på våra största scener ute i världen. Hon ville även att unga artister, i början av sina karriärer, skulle få chans att uppträda och pröva sina vingar.

Hur känd är festivalen idag? och är den internationellt känd?

– Vi är med i ett internationellt nätverk och har fått en utnämning av den Europeiska Festivalorganisationen EFFE för vår unika lilla festival. Vi omskrivs i internationella operatidningar, vilket är stort. Ingenstans i världen finns det en liknande festival.

Dala-Floda Operafest på gästspel på Kungliga Slottet, Musik på Slottet, med Operan Norma av Bellini.

På vilket sätt inkluderas personer med intellektuella funktionsnedsättningar?

– Vi har en separat kurs för ungdomar med funktionsvarianter. Främst kognitiva funktionsvarianter. Den kan man gå, få bo med familj och assistenter, samt ha undervisning i en vecka. Det avslutas med en föreställning som vi sätter ihop tillsammans. Då deltar både proffs och kursdeltagare. Sedan sjunger våra kursdeltagare i två kyrkokonserter i Floda kyrka och får sjunga sina favoritarior, eller sånger. Där sjunger också proffsen från festivalen.

Då alla på kursen har olika förutsättningar och olika förkunskaper så får de som varit med längre också delta i Dala-Floda Operafests stora föreställningar som Carmen (Uggle Carin) och Don Giovanni. Där får de jobba precis som alla andra artister.

Kan alla vara med i den workshopen? Med och utan erfarenhet av att sjunga offentligt?

– Ingen behöver några som helst förkunskaper, vare sig till kursen eller workshop. Det räcker med att vilja pröva på, eller kanske bara lyssna. Alla får vara med.

– Det är bara att komma. Det finns alltid plats både på kursen och på workshopen som varar en dag. När man går kursen så bor man i Dala Floda och är med i flera dagar med sångundervisning, sceniska övningar och rep för föreställningen. Då anmäler man sig till punkisanna@gmail.com. Eller tel. 0707-164881 till Anna. Workshopen kommer man till och bara prövar på att hitta sin egen röst. Prövar hur det är att sjunga med sin fulla kraft. Där behövs ingen anmälan.

Mikaela Tarantino, Kajsa Granström och Maria Aquilon i Don Giovanni av Mozart. Foto Lars Redhe.

För att hitta sin röst, sin stora operaröst, gör man olika andnings och sångövningar. Sedan får man sjunga med pianist. Finns det tid så sätter de ihop en liten miniopera.

– Parsången använder vi för våra kursdeltagare då vi sjunger i kyrkan. Att sjunga utan mikrofon och för en massa människor kan vara nervöst.

I parsång så står deltagaren framför och en operasångare bakom då det kan det vara skönt med en operasångare som står och stöttar och sjunger med där det behövs.

Finns det några minnen från festivalen, händelser som stannat kvar som du skulle kunna berätta om?

– En flicka kom till oss. Hon hade varit med om en hemsk olycka som barn och pratade inte. Hennes mamma hade förstått att hon tyckte om opera för hon såg alltid glad ut när det var opera på TV eller radio. Första dagen på kursen var hon tyst. Andra dagen också. Sedan började hon sjunga. Med hjälp av en kompositör så skrev hon en egen sång som hon sjöng på avslutningsföreställningen. Hon sjöng med hög och klar röst tillsammans med orkester och hon sjöng utan mikrofon. Hon hade också skrivit texten som började “Finns det en plats för mig?”. Alla i publiken blev så rörda att de grät. Efter kursen började hon prata och sen sökte hon jobb och fick det! På ett café.

Boeld med Downs syndrom var också med och dansade lite det första året hon var med på kursen. Hon vågade inte sjunga. Sen åkte hon hem och började öva. Det andra året sjöng hon Ave Maria av Schubert alldeles perfekt i kyrkan. Trots att hennes mamma var jättesjuk och höll på att dö. Hon ville verkligen sjunga för sin mamma. Mamman överlevde och Boeld bytte namn till Maria.

– Så fanns det Thomas med Downs syndrom som älskade Pavarotti. När Pavarotti dog blev han väldigt ledsen. När han kom till kursen fick han öva på Nessum Dórma, som kanske är den mest kända arian/sången som Pavarotti sjöng. Sen sjöng Thomas den i kyrkan på sin födelsedag och fick massor av applåder.

Är det många som kommer tillbaka till festivalen?

– Ja, Kajsa som också har Downs syndrom älskar att sjunga opera och kommer till kursen för 6:e året. Hon har fått uppträda på en massa ställen och uppträder gärna. I år var hon med i vår stora Carmen som har fem föreställningar.

– Så även Johanna Nygren som sjöng som en ängel redan 2011, då operafesten startade ock fick uppträda för Påven då han kom till Sverige inför 30.000 personer på arenan i Malmö. Påven tackade Johanna efteråt, minns Anna Eklund-Tarantino.

 Johanna Nygren. Foto Lars Redhe.

 

Dala-Floda Operafest

Kalendarium

oktober

m t o t f l s
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 

Nyheter

DansVariation - att leda och dansa tillsammans.

DansVariation drivs av Studieförbundet Vuxenskolan med stöd från Allmänna Arvsfonden och i samarbete med Teater Sláva. De anordnar...

Friskis&Svettis har sett att det finns ett stort behov av rörelse tillgänglig för alla. Därför har de utvecklat Enkel GO - ett rörelsepass anpassat för dig med intellektuell...

Nu är det snart dags för ny konferens! Föreningen Kultur och Kvalitet bjuder in till KOK's årliga möte. Den 9 - 10 april. Missa inte sista anmälan måndag den 1:a april.

Senaste publikation

Här kommer ett boktips! Glada Hudik-teatern har precis släppt en citatbok som heter Sluta Aldrig Kramas. "Att du nu håller i en bok fylld av kloka och tänkvärda citat från skådespelarna i vår ensemble är därför helt logiskt. De lär mig dagligen nya sätt att se på världen.